Apa itu Facebook Algorithm ?

facebook algorithm

Algorithm facebook bermaksud satu system yang facebook wujudkan utk mengawal susunan posting dan iklan
yang keluar di newsfeed audience kita yang relevan dengan mereka.

Anda tahu tujuan utama Mark Zuckerberg cipta Facebook sebab apa ? Sebab nak buat orang bersosial antara
satu sama lain
..kan ? Utk berkenalan, berkawan, utk engage antara satu sama lain.

Tapi bila ada terlalu banyak-banyak konten tentang bisnes, produk dan sebagainya, ia tak sama dengan objektif facebook.


Baca Juga:


Sebab tulah facebook ada algorithm ataupun sistem ni yang akan bantu dia uruskan post/konten yang lalu di
newsfeed ‘balanced’ antara sosial dan juga bisnes.

Selain tu ramai juga orang yang main facebook ads yg kata iklan tak jadi sebab algorithm dah bertukar..tu apa pula ?

Ok, facebook sering update algorithm dia utk pengiklanan sebab nak pastikan betul-betul iklan yang berkualiti, yang
relevan kepada setiap individu sahaja akan ditunjukkan.

Tapi korang tak perlu risau sangat pasal perubahan algorithm ini. Just pastikan konten yang korang buat
kena dengan audience, dan konten korang berkualiti. Dah cukup, inshaAllah iklannya perform.


Ikuti lagi tips, perkongsian dan kisah kisah kejayaan kami di blog ini. Semoga anda terus Kaya di akaun bank dunia N Kaya di akaun bank akhirat serta sentiasa Viral sentiasa.

Whatsapp 0172055384 dan type kod ‘Nak Strategi Iklan’ untuk team kami bantu beri pencerahan idea baru ini!

Follow FB/IG: Kaya N Kaya Viral | Hj Adam Richman.
Youtube: Kaya Viral Channel

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

More To Explore

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch